Народното събрание ще има последната дума по Национален план за възстановяване

...
Народното събрание ще има последната дума по Национален план за възстановяване
Коментари Харесай

Парламентът ще има последната дума по Плана за възстановяване

Народното заседание ще има последната дума по Национален проект за възобновяване и резистентност. Това излиза наяве от формалната позиция на Министерския съвет от 28 април. В нея е посочено, че държавното управление в оставка е одобрило Плана за възобновяване, само че разпорежда на вицепремиера Томислав Дончев да внесе проекта за окончателното му приемане от Народното събрание. 

От " Дондуков 1 " прецизират, че посредством Плана за възобновяване и резистентност, България ще получи достъп до над 12 милиарда лв. безплатна поддръжка, която да послужи ьс икономическото и обществено възобновяване от рецесията, подбудена от COVID-19 пандемията.

" Определени са 36 промени и 48 вложения, които да възстановят и развият капацитета за напредък на стопанската система, което да разреши в дълготраен проект постигането на стратегическата цел за конвергенция на стопанската система и приходите до средноевропейските. Същевременно, Планът поставя основите за зелена и цифрова промяна на стопанската система в подтекста на амбициозните цели на Зелената договорка. Зеленият преход заема водещо място в Плана, като концентрира 40.2% от общите планувани разноски. Дигитализацията образува 32% от плануваните разноски ", разясняват от държавната пресслужба. 

В известието се акцентира също по този начин, че с оглед на времевия небосвод за осъществяване на Механизма за възобновяване и резистентност, от особена значимост е плануваните вложения да бъдат осъществени допустимо най-бързо. В тази връзка, 70% от ресурса следва да бъде зает през 2021 и 2022 година, а останалите 30% - през последната 2023 година.

По време на държавното съвещание стана ясно, че по проекта започва процедура по предварителна инспекция от страна на Европейската комисия. Въпросната процедура може да продължи към 2-3 седмици и след нея се отваря пътят проектът да бъде импортиран публично в Европейска комисия. 

" От тук нататък сме в положение да стартираме процедурата, която Европейската комисия е предложила така наречен предварителна инспекция. Тя ще удостовери дали Планът подхожда на единадесетте критерия, които са заложени в регламента. Когато тази инспекция завърши Планът ще бъде подготвен и ще следва да бъде утвърден от Европейската комисия ", посочи Томислав Дончев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР